IMPREJURIMI HOTEL

 

PALATUL BAROC

Palatul Baroc este situat in Timisoara si mai este cunoscut sub numele de Palatul Vechii Prefecturi.
Din 1751, cand administratia civila se separa de cea militara, inginerii militari cauta, in interiorul Cetatii, un spatiu adecvat pentru resedinta casei guvernatorului. Este perioada in care se traseaza si forma de astazi a Pietei Principale (numita azi Piata Unirii). Astfel cea mai potrivita constructie pentru resedinta guvernatorului a fost considerata Casa Camerala Veche. Ca urmare, in 1754 cladirea devine a presedintelui administratiei civile, contele de Vilana Perlas, iar cladirea va purta numele de Palatul Presedintelui.

Vizitatorii palatului au posibilitatea de a admira si operele de arta expuse in zona care gazduieste sectia de arta a Muzeului Banatului. Astfel turistii au ocazia de a admira unul din cele mai valoroase monumente istorice ale orasului Timisoara, Palatul Baroc.

BISERICA SF. ECATERINA

Biserica Sfanta Ecaterina este situata pe strada Pietrosu Bolyai din Timisoara si a fost ridicata pe locul bisericii medievale, biserica unde, in secolul al XIII-lea, a fost inmormantata Maria Ecaterina, sotia regelui Carol Robert de Anjou.

La acea vreme, lacasul de cult era detinut de calugarii franciscani reformati ai proviniciei Sanctissimi Salvatoris. Cand a inceput constructia cetatii in 1723, biserica a fost daramata, iar calugarii s-au stabilit in centrul orasului, pe strada Bolyai. Intre 1753-1756 acestia au ridicat, pe locul unei foste mori, o noua biserica. Constructia noii Biserici Sfanta Ecaterina a fost facuta in stil baroc.

Astazi, biserica este deschisa credinciosilor apartinand minoritatilor nationale, slujbele fiind tinute in limbile romana, maghiara, germana si slovaca. Vizitatorii Timisoarei se opresc cu placere sa admire Biserica Sfanta Ecaterina.

CASTELUL HUNIADE

Castelul Huniazilor (Huniade) din Timisoara este considerat a fi cea mai veche constructie a orasului. A fost ridicat la jumatatea secocului XV (1443-1447) de Iancu de Hunedoara ca resedinta regala, fiind onstruit pe locul vechiului palat ce a apartinut regelui Carol Robert de Anjou si care data din anul 1315.

Pana la inceputul secolului XVIII (intre 1552 si 1716), castelul a fost sub ocupatie otomana si a servit ca resedinta comandantilor militari. Deteriorat in timpul recuceririi Banatului de catre armata imperiala, a fost restaurat si a servit ca depozit si cazarma pentru trupele militare. Distrus din nou in 1849, de data aceasta de revolutionarii maghiari, reconstructia castelului a fost ternimata in 1856. Din anul 1947 si pana in prezent, salile Castelului Huniade gazduiesc Muzeul Banatului (sectiile de Arheologie, Istorie si de stiintele Naturii).

BASTIONUL MARIA THERESIA

Bastionul Maria Theresia este singura structura a cetatii medievale din Timisoara ce mai poate fi admirata in zilele noastre. Constructia acestuia a inceput in 1732, fiind initial cunoscut drept Ravelinul Depozitului de Proviant, loc destinat alimentelor.

Numele actual l-a primit in jurul anilor 1744-1745, cand i-a fost atribuit in cinstea reginei Maria Theresia.

Bastionul se incadreaza in categoria fortificatiilor cu trei inele, care au aparut in acea perioada (la inceputul si mijlocul secolului XVIII). Alaturi de acest bastion, au fost ridicate si bastioanele Carol, Francisc, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu, Elisabeth, precum si portile Viena, Petrovaradin si Transilvania. Desi a fost ocupata, in decursul anilor, de trupele maghiare, de otomani si de habsburgi, cetatea Timisoarei este un punct de referinta in istoria orasului.
VICTORIA HOTEL PE HARTA